Login

Signup

Jak pomáhat uprchlíkům a nepřepálit start aneb zkušenosti dlouholeté dobrovolnice

6. 3. 2022 | 0 Comments
featured-image

„Slavný detektiv Hercule Poirot se poprvé objevuje v románech Agathy Christie jako válečný uprchlík evakuovaný z Belgie. Nechci hledat za každou cenu paralely s první světovou válkou, ale tehdy vojáci odcházeli v červenci 1914 do boje s přesvědčením, že budou do Vánoc zpátky. Válka nakonec trvala do listopadu 1918. Co z toho vyplývá pro nás? Válka je stejně nepředvídatelná jako přírodní katastrofa nebo pandemie, proto zní první příkaz pomoci uprchlíkům: ŠETŘIT SILAMI!“

To jsou slova ředitelky Multikulturního centra Praha Zuzany Schreiberové, která dlouho působila jako dobrovolnice, zapojila se do přímé pomoci uprchlíkům v letech 2015–2016 a podílela se i na programech, které pomáhaly uprchlíkům s usazením a orientací v ČR.

Na webu migraceonline.cz zveřejnila text, obsahující základní principy práce s lidmi na útěku a také seznámení s administrativou, se kterou se pravděpodobně setkáte, pokud jste nabídli ubytování a bude vám přidělena „vaše“ rodina. Zprostředkovává své zkušenosti, abyste se stejně jako ona nemuseli učit metodou pokus-omyl.

Zdroj: migraceonline.cz, Multikulturní centrum Praha

6. března 2022